Όλγα Νταβίντοβα,
Εύβοια, Ελλάδα

(0030) 694 838 63 92
rosika@masnerin.com

Η ρωσική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η ρώσικη γλώσσα, η γλώσσα του ρώσικου έθνους, ανήκει στις πιο διαδεδομένες γλώσσες και βρίσκεται στη πέμπτη θέση στον κόσμο μετά από την κινέζικη, την αγγλική, την ινδική και την ισπανική, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ομιλητών της.

Η ρωσική γλώσσα ομιλείται σε όλες τις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης και σε όλες τις πρώην Λαϊκές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σήμερα σημαντικές ρωσόφωνες κοινότητες υπάρχουν επίσης στο Ισραήλ, στην Βόρεια Αμερική (ιδίως σε μεγάλα αστικά κέντρα των ΗΠΑ και του Καναδά), στη Δυτική Ευρώπη (στην Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Γαλλία, στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στην Ελλάδα, στην Νορβηγία, στην Αυστρία), όπως επίσης στην Τουρκία και στις πόλεις της Αυστραλίας (Μελβούρνη και Σίδνεϊ). Ο συνολικός αριθμός των ρωσόφωνων ανέρχεται περίπου στα 320 εκατομμύρια. Είναι μία από τις έξι επίσημες γλώσσες εργασίας του ΟΗΕ και της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η ρωσική γλώσσα ανήκει στην Ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών στον κλάδο των Σλαβικών γλωσσών και μαζί με τα ουκρανικά και τα λευκορωσικά αποτελούν την ομάδα των ανατολικών σλαβικών γλωσσών.

Το ρωσικό αλφάβητο αποτελείται από 33 γράμματα: 21 σύμφωνα και 10 φωνήεντα, καθώς και από δυο σημεία, το "μαλακό" και το "σκληρό", που αν και δεν αποτελούν από μόνα τους φωνήματα, σηματοδοτούν τις ιδιότητες των γραμμάτων που προηγούνται. Το κυριλλικό αλφάβητο υιοθετήθηκε και διαδόθηκε στη Ρωσία τον 10ο αιώνα κατά τον εκχριστιανισμό του κράτους του Κιέβου.

Oι πιο σημαντικές παρατηρήσεις σχετικά με την γραμματική της ρωσικής γλώσσας είναι οι εξής:

 

  • Τα ρωσικά έχουν δυο αριθμούς, ενικό και πληθυντικό, 6 πτώσεις, ονομαστική, γενική, δοτική, αιτιατική, οργανική και προθετική.
  • Τα γένη είναι τρία, αρσενικό, θηλυκό και ουδέτερο, ενώ στα αρσενικά και θηλυκά διακρίνουμε επιπλέον τις κατηγορίες του άψυχου/έμψυχου.
  • Τα επίθετα εμφανίζονται με ολόκληρη και με σύντομη μορφή.
  • Στο ρηματικό σύστημα διακρίνουμε τις κατηγορίες του απαρεμφάτου, της συντελεσμένης και ασυντέλεσης ρηματικής όψης, η οποία επηρεάζει σημαντικά τον σχηματισμό των χρόνων. Επίσης, το ρήμα έχει τρεις εγκλίσεις, οριστική, δυνητική και προστακτική, και δυο φωνές, ενεργητική και παθητική φωνή. Πολύ σημαντικό ρόλο, ειδικά στη γραπτή ρωσική, παίζουν οι τέσσερεις τύποι επιθετικής μετοχής και οι δυο τύποι της επιρρηματικής μετοχής.
  • Πολλές απρόσωπες, ελλειπτικές, απαρεμφατικές και μονομερείς προτάσεις.

 

Η ρωσική γλώσσα είναι η γλώσσα των μεγάλων κλασικών της παγκόσμιας λογοτεχνίας - του Πούσκιν, του Ντοστογιέβσκι, του Τολστόι, του Τσέχοβ, του Παστερνάκ, του Μπουλγκάκοβ, της Τσβετάγεβα και της Αχμάτοβα.

Η σημασία των ρωσικών είναι μεγάλη και για τις σλαβικές σπουδές, όχι μόνο επειδή έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ομιλητών, αλλά κι επειδή η ρωσική σλαβολογική βιβλιογραφία είναι από τις πλουσιότερες. Για τη ρωσική γλώσσα υπάρχουν πολυάριθμα βοηθήματα, μορφολογικές αλλά και πολύ ειδικές γλωσσολογικές περιγραφές και μελέτες.

Первоисточник: http://www.bsos.uom.gr/index.php?tab=5&lang=1&menu=2#up